• Handelplaza: Uw bedrijvengids

5 Gouden tips voor de ondernemingsraad en vitaliteit (OR)

5 Gouden tips voor de ondernemingsraad en vitaliteit (OR)

okt 2, 2018 Zakelijk by Zoomla.nl

Als onderdeel van duurzame inzetbaarheid krijgt vitaliteit steeds vaker de nadruk. Vitaliteitsbeleid is eenvoudiger te implementeren en vaak een stuk goedkoper dan andere maatregelen om medewerkers te binden en te boeien. Maar hoe ver kan de bestuurder gaan en wat is de rol van de ondernemingsraad? Hier onze 5 Gouden tips.

 

1) Bedenk als ondernemingsraad wat je onder vitaliteitsbeleid verstaat
Wanneer wordt gesproken over vitaliteit denken de meeste mensen aan gezond eten en voldoende bewegen. Naast fysieke vitaliteit kan de organisatie zich ook bezig houden met sociale vitaliteit (prettige werksfeer en cultuur) en mentale vitaliteit (voldoende ontwikkelingsmogelijkheden, uitgedaagd worden). Sommige bestuurders denken dat ze klaar zijn als ze de medewerkers een stappenteller of gezonde lunch geven. De ondernemingsraad zou verder kunnen gaan. Of je vitaal bent en dus een goede bijdrage kan leveren in een flexibele en veranderende omgeving, hangt zeker ook van het sociale en het mentale welbevinden af. Belangrijk dus om dit dus in de beleidsvorming mee te nemen.

 

2) Bepaal hoe ver je ‘achter de voordeur’ wilt komen
Het belang van de werkgever om medewerkers te stimuleren om vitaler te zijn, is duidelijk. Het voorkomt ziekteverzuim en verbetert de output van medewerkers. Toch kan de ondernemingsraad zich de meer ethische vraag stellen in hoeverre de organisatie zich mag bemoeien met de manier waarop iemand leeft. Wat vindt de ondernemingsraad in dit kader van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO)? De werkgever heeft een gerechtvaardigd belang om tot op zekere hoogte te mogen verwachten dat medewerkers gezond leven. Anderzijds heeft de medewerker ‘The right to be left alone’. Dit vraagt een zorgvuldige afweging van de ondernemingsraad.

 

3) Laat de medewerker meepraten over zijn eigen vitaliteit
‘It takes two to tango’; vitaliteit vraagt een inspanning van de ondernemer en van de medewerker. Laat medewerkers daarom meepraten bij het vormgeven van het vitaliteitsbeleid. Ze vinden dit vaak een leuk onderwerp omdat het lekker concreet is, dichtbij komt en ‘hot’ is. Een mooi onderwerp dus om directe participatie te stimuleren als vernieuwende ondernemingsraad. Door hierbij als ondernemingsraad een faciliterende rol te nemen, kan de OR zich profileren. Dat gaat toch wat minder makkelijk bij een onderwerp als pensioenen.

 

4) Maak het niet te ingewikkeld
Een vitale medewerker is duurzaam inzetbaar. Daarom is vitaliteit vaak onderdeel van het beleid voor duurzame inzetbaarheid. Dat betekent dat vitaliteit niet los staat van medewerkersmotivatie, work-life balance, levenslang ontwikkelen, mobiliteit, flexibele inzetbaarheid, etcetera. Anderen noemen het de vitaliteitsdriehoek met de pijlers: competent, gemotiveerd en gezond. Oftewel, alles hangt met alles samen. Juist dit maakt het onderwerp vitaliteit soms te zwaar om op te stijgen. Zorg voor een samenhangend beleid maar bepaal waaraan je als ondernemingsraad het eerste je medewerking wilt verlenen. Kies voor het ‘laaghangend fruit’; besluiten waar iedereen voor is én die makkelijk te implementeren zijn.

 

5) Voorkom ’top down’ betutteling en te weinig maatwerk
Vitaliteitsbeleid is echt een onderwerp waarmee je de medewerker heel goed tegen je in het harnas kan jagen. Door te veel te betuttelen, een top down benadering te kiezen en te weinig maatwerk te bieden. Medewerkers zijn allemaal volwassen mensen die al lang weten dat roken, drinken en vet eten ongezond is. Ga niet samen educatieve filmpjes kijken en vergeet de peptalk van een topsporter. Hou vitaliteit speels en leuk. Met kleine prikkels die gedragsverandering in gang zetten. Misschien is die stappenteller nog niet eens zo’n gek idee.

Wilt u weten hoe Schateiland uw ondernemingsraad kan helpen bij het invloed krijgen op vitaliteitsbeleid? Bel ons op 0626961659 of mail ons via info@schateiland.com. Wij helpen uw ondernemingsraad graag op weg.